TACHO 2018

Vezetési és pihenőidők nyilvántartása az 561/2006-os EU rendelet szerint - excel táblázat

Záznam časov vedenia vozidla, prestávok a dôb odpočinku podla smernice EU 561/2006 -tabulka excel

Driving time, rest periods and breaks according with EU regulations 561/2006 - excel spreadsheet Helló mindenki !

Többen már bizonyára tudjátok, hogy szabadidőmben kamionos alkalmazásokat készítek, hiszen többszázan használjátok is azokat. A cél mindig a napi teendőink leegyszerűsítése, könnyebbé tétele, és ezáltal a hatékonyságunk fokozása. Mivel már nem a kőkorszakban élünk, azon kezdtem el gondolkodni, hogy hogyan és miképpen tehetném modernebbé kamionsofőr életünk egyik mindennapos teendőjét, mégpedig a tachográf által regisztrált vezetési és pihenőidők nyilvántartását.

Ezidáig egy saját célra tervezett és nyomtatott, kézzel írott A4-es lapot használtam, egy hónapra napi felbontással. Most ennek mintájára szerkesztettem Office-ban egy egész évre előre beprogramozott táblázatot. Ez a táblázat a szükséges adatok bevitele után a többi paramétert már magától számolja. Azaz kézzel csak a kezdő és érkező országot+időpontokat, a kétheti vezetési időt, a kivánt napi vezetés hosszát, és a pihenők nagyságát, meg a km-óra állást és helységnevet szükséges beadni. Ezek után önműködően számolja a napi, már levezetett időt, a maradék vezetési időt, a napi vezetéssel töltött összes időt, a napi megtett km-eket, a hónap elejétől megtett km-eket, és a hónap elejétől levezetett óraszámot. Különböző szinekkel jelennek meg a teljes, és rövidített pihenők, valamint felkiáltójellel figyelmeztet túlvezetés, és elégtelen pihenő estében, ezzel elkerülve azt, hogy már szerdán ne tudjuk, hogy akkor hogy is állunk..? Ezen kívül a táblázat alján oszlopdiagram szemlélteti minden egyes nap vezetési teljesítményét. Már most, mindössze pár heti használat után nekem úgy tünik, kellemesebb ezt nézni meg eligazodni rajta, mint az elődjén.

A fent helyet foglaló kép sajátra cserélhető, sőt az alatta levő hely kihasználható még pl. raklapcsere, tankolás, vagy más idevágó tevékenység dokumentálására is. Természetesen igény szerint mindez bővíthető, nyomtatható is. Viszonylag kis méretű fájl lévén nem jelenthet gondot pl. egy felhőtárhelyen való időnkénti mentése, és szinkronizálása sem. Csak a képleteket tartalmazó cellák véletlen törlésére oda kell figyelni, mert akkor az a rész, de lehet, hogy az egész hónap hibásan fog számolni. Persze, megegyező feladatú mezőből másolással orvosolható a baki, csak addig át kell kapcsolni a képletekre. Az eredeti táblázat angolul íródott, gondolva az esetleges szélesebb körű felhasználásra is. Ennek ellensúlyozására a fájlon belül a második lapon egy rövid, képekkel kiegészített magyar nyelvű ismertető található, aholis bemutatásra kerül az egyes oszlopok tartalmának jelentése.

És most jöjjön a lényeg ! Habár a táblázat MS Office Pro Plus 2013-ban készült, és egy ún. xlsx fájl, de attól még teljesen platform-független ! Ez azt jelenti, hogy használható bármilyen rendszeren ! Nyitható, és szerkeszthető az Open Office tipusú alkalmazásokban, és megjelenik minden formázás is. Mobil eszközökön az iOS-re, és Androidra is ingyen letölthető WPS Office-t használom nagy megelégedéssel. Mindössze annyi a gond, hogy a képet picit összébb nyomja, de egy húzással a helyére igazítható, és kész, mehet a munka ! Persze, a lényeg, hogy a bevitt adatokat minden módosítás után menteni kell, erre ügyeljetek ! És előre szólok, hogy ez a táblázat ebben a formában leginkább a hétköznap nappal dolgozóknak fog megfelelni. A hétvégeket keresztül-kasul húzó, meg négykezes, esetleg több járműs relációkra ebben a formában alkalmatlan. Némi számítógépes ismerettel, és antiknak nem minősíthető eszközökkel rendelkezőknek viszont jól jöhet, főleg, hogy tényleg semmibe sem kerül, és a hónap végére elkoszosodó papírcetliknél azért többet ér.

Használjátok tehát bátran, és egészséggel !

Bármilyen célú felhasználás és módosítás részemről megengedett !


DIGITACHO  2018 JANUÁR-DECEMBER INGYENES LETÖLTÉSE

    FREE DOWNLOAD  DIGITACHO  2018  JANUARY-DECEMBER


MINTA CMR LETÖLTÉSE JPG FORMÁTUMBAN

FREE DOWNLOAD  MUSTER CMR  JPG

MINTA CMR LETÖLTÉSE XLSX FORMÁTUMBAN

FREE DOWNLOAD MUSTER CMR  XLSX